Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-includes/load.php on line 585 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-includes/pomo/translations.php on line 202 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-content/themes/ninezeroseven/assets/php/custom-widgets.php on line 126 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-content/themes/ninezeroseven/assets/php/custom-widgets.php on line 285 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-content/themes/ninezeroseven/assets/php/custom-widgets.php on line 429 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-content/themes/ninezeroseven/assets/php/custom-widgets.php on line 569 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-content/themes/ninezeroseven/assets/php/custom-widgets.php on line 791 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-includes/pomo/translations.php on line 202 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3597 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-includes/load.php:585) in /customers/a/b/c/svomforlivet.no/httpd.www/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 Svøm for livet https://www.svomforlivet.no - Si ja! Tue, 02 Jun 2015 04:53:48 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.1.32 Blått flagg markering på Åkrasanden. https://www.svomforlivet.no/blatt-flagg-markering-pa-akrasanden/ https://www.svomforlivet.no/blatt-flagg-markering-pa-akrasanden/#comments Sun, 31 May 2015 22:31:31 +0000 http://www.svomforlivet.no/?p=4206 Det er med stolthet jeg kan annonsere at jeg har fått gleden av å svømme og levere flagget til ordføreren, under den offisielle åpningen av blått flagg på Åkrasanden. Dette skjer klokken 11:00 den 5. juni.

For de som har følgt med i timen så var det her på Åkrasanden mitt svømmeprosjekt startet.
Etter å ha svømt strekningen som er merket opp på kartet under, ble jeg utfordret til å svømme den Engelske kanal.
Året var 2008 og prosjektet Svøm for livet ble født, her på Åkrasanden. Lite visste jeg da at jeg 6 år senere skulle bli den første i verden til å svømme over Skagerak!

Fredag 5. juni kommer jeg til å kopiere svømmeturen som startet prosjektet Svøm for livet.

Skjermbilde 2015-06-01 kl. 00.21.52

Av alle bassenger jeg har svømt i, av alle vann jeg har svømt i, og av alle hav jeg har svømt i..
Så trives jeg best her hjemme på Åkrasanden. Det er kanskje på grunn av nærheten til havet her hjemme at min mentalitet til langdistansesvømming har vært mulig?

Når jeg går i vannet for å svømme mine lange distanser så tenker jeg for meg selv;

«Det er her jeg hører til. Ikke noe annet eksisterer. Dette er mitt hjem.»

Når jeg svømmer går ofte mine tanker hjem til Åkrasanden.
Jeg ser for meg det klare vannet og den lyse sanden. Jeg kjenner solen varme meg på ryggen.
Ingen steder er tryggere en hjemme på Åkrasanden, ingen steder ville jeg heller ha vært.
Dette er mitt hjem.

Denne følelsen ble skapt på Åkrasanden, denne følelsen har jeg tatt med meg på alle mine svømmeturer og har vært en av bidragsyterne for at jeg har beholdt roen, svømt igjennom all motgang og lykkes.

Det førte også i sin tid til at jeg skrev et lite dikt om Åkrehamn;

Mitt kjære Åkrehamn.

Med lengsel i blikket, jeg sitter og ser,
ut i mot havet så vakker du er

Bølgene bryter og bølgene slår,
Åkrehamn har blitt formet gjennom mange år

Langt fra mitt kjære Åkrehamn jeg bor,
men husk at du fortsatt er i både tanker og ord

Langt der hjemme barna leker og ler,
ingen steder som Åkrasanden er

Min lengsel døyves ikke kan,
ingen steder mot Åkrehamn seg måles kan

Mitt hjerte har et sår som aldri vil gro,
det var i Åkrehamn jeg skulle bo

Dagene kommer og dagene går,
brått det føles ut som år

Hjem jeg skal og hjem jeg vil,
om det så er for min siste hvil

I Åkrehamn til verden jeg kom,
i Åkrehamn jeg vil få min siste dom

 

Takk kjære Åkrehamn for alle mine drømmer,
husk at du er med i alle mine bønner.

 

 

av Stian Vikra  – 29/5-11.

 

]]>
https://www.svomforlivet.no/blatt-flagg-markering-pa-akrasanden/feed/ 0
En dag med «familiebedriften» Omega. https://www.svomforlivet.no/en-dag-med-familiebedriften-omega/ https://www.svomforlivet.no/en-dag-med-familiebedriften-omega/#comments Mon, 16 Mar 2015 10:13:18 +0000 http://www.svomforlivet.no/?p=4138 OmegaOlen

I idylliske Ølensvåg ligger milliardbedriften Omega.

 

For en tid tilbake siden fikk jeg en mail fra Lauren, kommunikasjons manager i Omega.

Grunnen til at hun tok kontakt var at Omega skulle ha en ledersamling på Olali hytta, hun lurte på om jeg kunne holde foredraget mitt «Mot alle odds».
Selvsagt takket jeg ja, da det er det jeg ønsker å gjøre fremover. Nemlig å formidle mine erfaringer fra svømmingen til idrett, barn og ungdom og ikke minst næringsliv.

Jeg må innrømme at jeg ikke visste så mye om Omega, utover at de var en IT-bedrift fra Ølensvåg.

Du kan jo trygt si jeg satte kaffen i halsen da jeg fant ut hvor store Omega egentlig er.
På nett kunne jeg nemlig lese, at de hadde hatt en omsetning på langt over milliard!
1 560 000 000+ kroner! for å være nøyaktig.  Og de er fra Ølensvåg!

Omega har hovedkontorer i Ølensvåg, Stavanger, Oslo, Kristiansund, Trondheim , Bergen, Brisbane – Australia, Perth – Australia, Calgary – Canada, København – Danmark, Klaipeda  – Litauen, Singapore, Warwickshire – Storbritania og Houston USA! Wow!!

Interessen min var vekket, hva var det som var så spesielt med denne bedriften?

Hvordan har de lykkes så til de grader?

Jeg fortsatte mitt søk på internett og for hver artikkel jeg leste ble jeg bare mer og mer fasinert av denne bedriften. Og ikke minst menneskene som uttalte seg til media.

Her er et utdrag av det jeg fant:

«Hele vår verdi ligger i folkene våre.»

«Vi var på rett sted, til rett tid med de rette folkene og hadde litt flaks.»

«Utenlandsetableringer skjer når vi har modige ansatte som tar initiativ til de»

«Vår grunntanke er å heller bruke penger på å gjøre kunder og ansatte fornøyde. Det er en god og viktig markedsføring i seg selv.»

Hver gang toppledelsen uttalte seg til media var det om lagets prestasjon. Dette virket jo som en bedrift der de virkelig hadde fokus på de ansatte.

Men kunne dette virkelig være sant?  Ja. Det det kunne det.

Jeg ble møtt av Gerhard og Lauren i Ølensvåg. De skulle frakte meg opp til Olali hytta der jeg skulle ha foredraget, «Mot alle odds».
Lauren sa at de i Omega var som en familie. Og ja, det kan jeg forstå! For makan til god mottakelse er det vanskelig å finne, om ikke umulig.
Og det i en bedrift som har over 1000 ansatte og som har betalt meg for at jeg skal være der.

Som du ser av bildet nedenfor, ble jeg kjørt opp til Olali hytta på snøskuter. Det var jo bare en

scooter helt fantastisk opplevelse i det fine været!

På Olali hytta var det foredrag før vi så fikk servert en fantastisk lunsj.
Jeg var stolt over å ha blitt spurt om å holde foredrag for Omega..
Men i dag må jeg si jeg er enda stoltere av å ha fått vært der, og ikke minst ha fått hilse på alle disse hyggelige menneskene.

hytte

På vei tilbake til bilen min, fikk jeg sitte på med Petter Aalvik, som er daglig leder.

Han fortalte at de for en tid tilbake hadde kjøpt seg inn i en bedrift i Newfoundland.
Etter at alle papirene var signert, noe som tok flere timer, spurte direktøren om de ikke ville bli med ut på byen for å feire. Sigmund Lunde kontret med at de heller kunne få opp lederne på nivået under, så kunne de heller drive opplæring på dem. Og slik ble det.

Toppledelsen i Omega brukte heller kvelden på å lære opp de ansatte i en bedrift de hadde kjøpt seg inn i, enn å feire. I næringslivet er det de samme reglene som gjelder som i idretten, for å sitere Michael Phelps:
«Some of the greatest athletes in the world are people who do things when they necessarily don´t want to.»

Ingenting kommer av seg selv. Dette har de jobbet for å få til. Og så med den flotte og imponerende jordnærheten og respekten for de ansatte. Jeg tar av meg hatten.

For Omega er ikke en bedrift som kun har vært heldig med artiklene jeg kom over på nett, de er oppriktig som en familie.
Og ikke minst, for min egen del, så følte jeg meg som en del av familien fra jeg gikk ut av bilen i Ølensvåg til jeg satte meg inn igjen for å kjøre tilbake til Haugesund.

Tusen takk til alle som var på ledersamling i Ølen for en fantastisk dag!

Jeg tar av meg hatten for det dere har fått til i Ølensvåg, og jeg er stolt over å kunne si at våre veier har krysset.

På gjensyn og takk for meg!

]]>
https://www.svomforlivet.no/en-dag-med-familiebedriften-omega/feed/ 0
Tilstedeværelse – nøkkelen til et lykkelig liv. https://www.svomforlivet.no/tilstedevaerelse-nokkelen-til-et-lykkelig-liv/ https://www.svomforlivet.no/tilstedevaerelse-nokkelen-til-et-lykkelig-liv/#comments Sun, 15 Feb 2015 17:42:23 +0000 http://www.svomforlivet.no/?p=4116

Hva synes du om bilde ovenfor? Stilig, ikke sant?

Det føltes ikke så stilig, da jeg fikk en telefon fra Ginungagap to dager før jeg skulle svømme den Engelske kanal.

Følgende samtale fant sted på telefonen:
SIV: -Hei, Stian. Det er Siv fra Ginungagap her. Kan vi få lov til å trykke en annonse, og ønske deg lykke til, i avisen i morgen?
STIAN: – Ehm, ja. Det hadde bare vært gøy det.
SIV: – Flott ta med deg speedo, svømmebriller og badehette så møter du hos fotograf i morgen 21.00 i Haugesund.
STIAN: – Ehm… okei…. (Litt betenkt kan du si!)

Dagen etter befant jeg meg foran et lerret i fotostudio, innsmurt i babyolje, mens Siv sprøytet vann på meg. Der skulle jeg stå med et så macho uttrykk som mulig, men sannheten er det at jeg ikke følte meg så veldig macho, der jeg stod, jeg prøvde å bli litt forbanna over hele opplegget, og det kan kanskje se ut som jeg klarte det på blikket… hehe

Uansett, resultatet ble dritkult.

Spør du derimot ekskjæresten min så får du nok et annet svar. Dette bildet hadde vi faktisk i en versjon stående på en skuffeseksjon i kjøkkenet.
Med teksten, «England – France 13hrs 58mins», skrevet i hvitt, på skrått, oppe til venstre.

Flere ganger da jeg kom fra svømmetrening lå dette bildet, mistenkelig nok, med ansiktet ned…

Og hva handlet det om? Jo nettopp, som i overskriften; tilstedeværelse.

Det skal sies at hun ble advart mot mine store svømmeplaner i årene før vi ble kjærester, men dum og blindet av kjærlighet lyver vi ofte for oss selv, vi var ingen unntak. Bildet hadde ikke tilfeldigvis veltet.
Det var ikke det at jeg ikke gjorde noe hjemme, sommerdagene før min egentlige siste svømmetur Utsira – Karmøy var heftige.

Jeg gikk på trening om morgenen, så malte jeg huset, så trente jeg midt på dagen, malte litt, laget middag, malte litt og stakk på trening, vips så var det kveld. Forholdet gikk dårlig og jeg svømte faktisk fra Utsira til Karmøy uten å ha sovet eller spist de siste 4 dagene. Forholdet ble avsluttet kvelden før svømmeturen skulle finne sted…

Uansett min innsats så manglet det noe vesentlig. Hva er det? Jo, igjen tilstedeværelse. Det var ikke det at jeg var mye på trening som var hovedproblemet.
Men at alt og hele hverdagen måtte legges opp til dette, samtidig som jeg ikke var tilstede i nuet fordi jeg alltid måtte sjekke om det ble endringer på væroppdateringene, som kom hver 6 time.

Nå spør du deg selv kanskje hvorfor jeg skriver dette innlegget. Jo det har seg nemlig slik at jeg får mange spørsmål av personer som ønsker å nå sine mål, som vil strekke seg, de vil trene så mye som mulig. De vil bli med på ironman og få best mulig tid. Men på hvilke premisser?
I den andre enden  får jeg spørsmål fra personer som mener sine egne nærmeste trener for mye, da for å være mosjonist, rett og slett fullføre en ironman eller halv distanse ironman.

De vil ofre 95% av fritiden sin for å bli best mulig.
I min alder sier jeg en ting, enten går du 100% inn for noe, eller så lar du det enkelt å greit være. Enten gir du 100% å ser hvor god du kan bli, eller så tar du hensyn til de nærmeste og heller setter begrensninger som gjør at du ikke legger opp dagene etter kun trening.
Eksempelvis hvor god kan du bli på de x antall timene du faktisk kan prioritere til trening? Hva med et familieråd?

Her kommer det noen viktige spørsmål inn før du hopper uti;
Hva vil du oppnå?! Hvorfor!? Hva er du villig til å ofre!?
Tillater din familiesituasjon dette? Hvor mye trening tillater din familiesituasjon?
Greier du å være tilstede i hverdagen? Uten å sitte å dagdrømme om dine planer?
Er du villig til å ofre familien for å få en ok mosjonist tid på ironman?

Er du i den minste tvil om dette så ikke hopp.

Mine mål var satt før jeg fikk kjæreste, så de var urokkelige. De skulle gjennomføres.
Men da jeg plutselig stod på bar bakke ette rendt svømmeprosjekt så fant jeg ut at dette kunne jeg ikke holde på med for evig tid.
Jeg gikk for et siste stunt, nå hadde jeg satt fokus på organdonasjon nasjonalt med Lysefjorden og Den Engelske kanal. Nå skulle jeg gå all in og sette fokus internasjonalt – Skagerak ble målet.

Jeg sitter nå å skriver dette innlegget, fullstendig klar over hva jeg har ofret, men samtidig veldig glad for at jeg har tatt de valgene jeg har gjort. Men så har jeg faktisk lykkes med alle mine mål. Hva om jeg hadde mislykkes?

Uansett så har jeg lært en ting,  jeg har blitt bevisst på å være tilstede her og nå.

Derfor svarer jeg som jeg gjør når folk spør om nye stunt; Foredrag og bok.
Begge deler gir meg noe, uten at jeg behøver å trene til fastsatte tider 42timer i uka. Jeg slipper å ta hensyn til restitusjon og søvn og ikke minst jeg slipper å ta hensyn til vær og vind og ikke minst følgebåt og personell planlegging for å gjennomføre svømmeturen.
Dessuten så ble Skagerak valgt fordi det ikke er en eneste tur i hele verden jeg rangerte som vanskeligere da jeg lette etter et siste stunt – og følgelig en flott plass å avslutte prosjektet.

Så hva blir det viktigste for meg fremover?

Det viktigste for meg fremover er tilstedeværelse. Og tro meg, her har jeg forbedringspotensiale.

Det viktigste å være tilstede med familien når du er sammen med den, det er mye viktigere enn antall timer dere tilbringer sammen.

Det samme gjelder jobb. er du tilstede på jobb eller flyr tankene overalt utenom?

Og trening? Er du tilstede eller er du ikke tilstede. Det er forskjellen på fiasko og suksess.

Lar du jobb være jobb og familie være familie så vil du få et mye enklere liv. Og stikkordene for å få det til er orden og kommunikasjon.
Orden i skuffer, skap, boder og gjøremål.
Enkelt å greit ta en timeout og ta en totalrenovering hjemme, slik at du kan være tilstede uten mange løse tråder som brenner rundt deg i underbevisstheten. a 100% fokus på det som er her og nå.
Kommunikasjon med dine nærmeste om hva de ser i speilet, om hva de mener det er tid til.

Et av mine største treningsforbilder om dagen trener 4-5 timer i uka. Han deltar på Ironman 70.3 og håper å slå tiden sin fra i fjor… om familiesituasjonen tillater det.
Starter du med et prosjekt når du har familie, kan du ha som mål som denne kameraten min å bli best mulig på ca. 5 timer trening i uka.
Fordelen med å gjøre dette er at du ikke hele tiden streber etter mer timer, du tenker ikke når du leker med barna at, nå kunne jeg trent! Du har dine tilmålte timer og holder deg i form.
Det er jo det som er målet? Er det ikke?
Ikke for å skuffe noen, men du blir ikke verdensmester uten å gå 100% inn for noe og det er jo ikke det de fleste ønsker heller. Derfor er balansegangen familie – trening den viktigste vurderingen du tar som familiemann før du avgjør hvor veien går videre.

Tilstedeværelse er nøkkelen til suksess, uavhengig hvilken arena du befinner deg på.
Tilstedeværelse er nøkkelen til lykke, uavhengig til hvilken arena du befinner deg på.

Til ettertanke;
Hva ser du i speilet? Hva ser dine nærmeste i speilet? Ser dere det samme?

 

]]>
https://www.svomforlivet.no/tilstedevaerelse-nokkelen-til-et-lykkelig-liv/feed/ 4
En av livets fantastiske overraskelser. https://www.svomforlivet.no/en-av-livets-fantastiske-overraskelser/ https://www.svomforlivet.no/en-av-livets-fantastiske-overraskelser/#comments Fri, 13 Feb 2015 19:07:43 +0000 http://www.svomforlivet.no/?p=4121 FullSizeRender

Da jeg kom hjem fra Nordsjøen fant jeg 20 brev i postboksen. Brevene var sendt fra klasse 4a, ved Brakahaug barneskole. Et brev fra hver elev, der de stilte mange forskjellige spørsmål, om hvordan det var å svømme til Danmark.

Her er et utvalg av spørsmålene:
- Angrer du på at du svømte fra Norge til Danmark?
- Ble du rik?
- Hva fikk deg til å gjøre det?
- Ble du sliten?
- Kan du komme på skolen vår?
- Har du kjæreste?

Og mange flere sjarmerende spørsmål. Det viste seg at læreren hadde snakket om svømmeknappen, og at det var et ferdighetsmerke der du skulle svømme 1000m!
Elevene syntes dette var utrolig langt, så læreren ville illustrere litt og nevnte min svømmetur over Skagerak, som er 180-200 ganger lenger enn den lengste svømmeknappen.
Siden det var norsk time så foreslo læreren at de skulle skrive brev til meg. Noe som igjen gjorde at jeg ble veldig sjarmert og bestemte meg for å ta turen til Brakahaug Barneskole.

Det jeg var mest bekymret for var egentlig om og dersom, hvordan jeg skulle snakke om prosjektet og organdonasjon. Siden dette var elever på fjerde trinn i barneskolen så bestemte jeg meg for å fortelle en flott historie om en jente på 8år som har fått nytt hjerte. I stedet for å snakke om mitt søskenbarn, Olav,  som døde 20 år gammel.

Da jeg ankom skolen snakket jeg først med læreren. Jeg nevnte organdonasjon og denne jenta som hadde fått nytt hjerte. Da sa han, vi har sett video av deg på nettet og vi vet om søkenbarnet ditt.
Jammen var de godt forberedt.

Jeg innledet med å snakke litt om prosjektet, for deretter å besvare alle spørsålene jeg hadde fått i posten, og viste til slutt litt video.
Når det var gjort så tok vi 3 runder med nye spørsmål fra hver elev.

Deretter var det fotosession, først meg og alle jentene, så meg og alle guttene, og så alle sammen, og så alle elevene.
Og til slutt var det autografskriving. Ser ut som jeg har fått en liten fanklubb :-)

Håper jeg fikk gitt fra meg noen motiverende ord om å ikke gi opp, og at ingenting er gøy hele tiden.
Og ikke minst viktigheten av å ta vare på hverandre.

En skulle tro at elever på barneskolen hadde behov for å bevege seg og «bråke» litt, men dengang ei. De satt som noen små søte lam hele tiden. Da vi var ferdige sa læreren at vi nesten hadde brukt 3 skoletimer! Og det uten at hverken jeg eller de små hadde kommet på at vi ville ha fem minutter med frisk luft!

Når det er sagt tror jeg det var like gøy for meg som det var for disse små.

Det er vel også verdt å nevne på tampen at da jeg var på Gullsild for å dele ut pris for beste markeds stunt 2014. Møtte jeg «sint» pappa, som ikke var den store helten i familien lenger. Datteren hadde nemlig hørt på foredrag av en som svømte fra Norge til Danmark… OG fått autograf!
Nå skal det sies at dette nok selvfølgelig er veldig forbigående, så du har nok posisjonen din tilbake i morgen! Men uansett for meg hyggelig å få en fin tilbakemelding og høre at de små syntes det var gøy. Tusen takk for tilbakemeldingen!

Tusen takk for brevene og ikke minst mottakelsen på Brakahaug Skole.

Til slutt – Til deg som leser dette – Si JA til organdonasjon!

]]>
https://www.svomforlivet.no/en-av-livets-fantastiske-overraskelser/feed/ 0
Velkommen inn i hodet på han som svømte over Skagerak. https://www.svomforlivet.no/velkommen-til-min-verden/ https://www.svomforlivet.no/velkommen-til-min-verden/#comments Tue, 27 Jan 2015 15:51:20 +0000 http://www.svomforlivet.no/?p=4064


Hva skjer i hodet ditt?
Hva tenker du?
Hvordan tenker du?
Hva er forskjellen på deg og oss?
Hvordan klarer du å holde fokus så lenge?
Hvordan klarer du å ofre så mye?


Dette er spørsmål jeg har fått nesten daglig under prosjektet og svømmeturen over Skagerak.

Nå sist i dag.
De av dere som har følgt meg og prosjektet en stund, har nok fått med seg at jeg poster en del quotes både her i bloggen og ikke minst på facebook.

Disse quotene, eller sitatene om du vil, er glimt fra min måte å tenke på.
Bak alle sitater er det et tankesett, en måte å tenke på. Ja, bak hvert sitat er mitt liv.

Sannheten er at sitatene kommer plutselig til meg. Jeg skriver det som regel ned, men det er egentlig mer, mye mer… Bak hvert quote er det mange historier og ikke minst tankesett, selv om jeg aldri før har beskrevet mine sitater i dybden.

Det har jeg tenkt å gjøre noe med, da dette svarer alle spørsmål på hvordan jeg tenker. Og det er den enkleste måten for meg å beskrive dette på.

Nå, er det perfekte tidspunkt å dele dette.
Nå som jeg har lykkes, med svømmingen og ikke minst med å lage foredraget «Mot alle odds».

Velkommen inn i hodet til en marinejeger,
Velkommen inn i hodet til han som svømte over Skagerak.
Velkommen til min verden.

(NB. Første sitat, med tankesett/forklaring, kommer i neste innlegg).

]]>
https://www.svomforlivet.no/velkommen-til-min-verden/feed/ 0
Hvordan lykkes med slankingen? Her er svaret. (Del 3. Mental innstilling) https://www.svomforlivet.no/hvordan-lykkes-med-slankingen-her-er-svaret-del-3-mental-innstilling/ https://www.svomforlivet.no/hvordan-lykkes-med-slankingen-her-er-svaret-del-3-mental-innstilling/#comments Sun, 25 Jan 2015 17:31:49 +0000 http://www.svomforlivet.no/?p=4045 IMG_3398


«Understanding the game.»

For å kunne vinne kampen mot kiloene så må vi forstå, og ikke minst innse, en ting; Kroppen vår elsker sukker, den er rett og slett avhengig av sukker.
Kroppen bruker syv dager uten sukker på gi slipp på denne avhengigheten. Det er alt du skal sikte på de første syv dagene av din nye hverdag.
Ikke på hvor mye du spiser, men ene alene på å  unngå mat fra «IKKE» gruppa! (Ref. xxxxxxxxxxx)

Uansett hvor stor, eller liten, din utfordring er så må du ha hodet med deg. I de alle fleste tilfeller må du da «endre» måten du tenker på, eller kanskje lettere formulert «lure» hjernen din.
Dette skal du gjøre ved å ligge i forkant, med enkle sunne løsninger, når kroppen ønsker å ta den enkle usunne løsningen.
«Hørte du hva jeg sa? Du må ligge i forkant med den enkle «sunne» løsningen!»

Så hvordan kommer vi i forkant av disse lystene våre?

«Playing the game.»

Tidsrammer er stikkordet, vi sier til hjernen at dette er midlertidig. Vi sier til oss selv at denne perioden skal det være slik, enten du liker det eller ikke.
Når vi låser dette til en periode blir alt så mye enklere å akseptere for vår lille gjenstridige hjerne.

Den første tidsrammen du skal forholde deg til er, som sagt,  «syv dager». Kall det gjerne en introduksjonsuke, vil du ha et mer avskrekkende navn kan du kalle det helvetesuka.
Denne uka skal du ikke tenke på hvor mye du spiser. Det eneste som betyr noe er at du holder deg unna «IKKE» gruppa.
Kort og godt: Hold deg unna sukker!
Denne uka er ikke målet å slanke seg, denne uka er det eneste målet å kvitte seg med suget etter sukker.

Når du har overlevd første uka kan du rette fokus på slankeperioden. Hvor lang tid trenger jeg for å nå målet?
For meg var det naturlig å si 3 måneder, siden 1kg pr uke i tolv uker totalt blir 12kg, som er mitt mål innen 1. april.
Jeg vil anbefale en tre måneders periode til å begynne med. (1kg pr uke er MYE, jeg vil ikke anbefale mer enn 0,5kg pr uke om du ikke er ekstremt motivert). Det sunneste er egentlig å legge om kostholdet å la det gjøre jobben, blir det mer er det kjempebra, blir det mindre så gjør det ikke noe. Det endelige resultatet er viktigst. 0,5kg x 52uker = 26kilo på et år!
NB! Du skal tenke dag for dag, måltid for måltid, aldri se langt fremover. Lev i nuet. Gled deg over alle små seier i hverdagen.

Hvorfor skal du sette et tidsbestemt mål?
Når du starter slankingen vil det føles ut som om du ikke skal spise noe du er glad i på uoverskuelig fremtid. Derfor må vi avgrense målet til å gjelde en viss periode som hjernen din kan leve med. Dersom målet føles uoppnåelig er du dømt til å mislykkes.

Samtidig er det slik at dersom du klarer å holde kostholdet bra i tre måneder, så har du faktisk endret kostholdsvanene dine. Du må da ta et aktivt valg for å gå tilbake til de gamle uvanene. Det skal du ikke, du skal fortsette.
(Derfor er min metode bedre enn slankekurer med pulver og all slags midlertidige endringer, vi endrer tankesett og rutiner, vi går ikke for en løsning som gjør at vi tre måneder senere står til knes i de gamle uvanene våre igjen, og sakte men sikkert blir dratt ned i søla igjen).

Det viktigste av alt i slankeperioden er å finne alternativer.
«HVA HVIS !?»
Hva gjør du når du får ubeskrivelig lyst på søtsaker og bare må ha det? Det er ubeskrivelig viktig at du tenker gjennom dette og legger en plan.
Når er sjansen størst at du går på denne smellen? Hvordan kan du unngå det?

Dette er faktisk veldig lett å unngå med noen små rutiner, nedenfor ser du noen eksempler på hvordan jeg har gått frem;

Rutiner:
Identifisert:
Ser film. Spiser chips og drikker cola.
Eliminert:
Byttet ut med epler og mandariner, Vann med kullsyre og smak. (Mest mandariner).

Identifisert;
Etter trening, spesielt lengre løpetreninger.
Sterkt ønske om o´boy (…med mye kalorier…..)
Eliminert;
Brukte vannmelon og drakk vann, dusjet, spiste så sunn kveldsmat.

Identifisert;
Vanlig: På besøk hos venner og kjente hele dagen, på vei hjem sulten og dårlig tid.
Eliminert;
Epler og mandariner i bilen. Evt. knekkebrød.

«Winning the game.»

Det som er fantastisk bra er at jo lenger tid du er borte fra sukker, jo mindre skal du ha for å blidgjøre kroppens behov for sukker: Kort og godt du kan kose deg med mindre mengder sukker. Jeg har faktisk lagt merke til at jeg koser meg mer med mat nå enn før, selv om det var mer usunn mat tidligere.

Samtidig ved å holde deg til fem måltider, dvs tre hovedmåltider, samt to mellommåltider så unngår du overspising.

«Ending the game.»

Hva når du når målet?
Når dere har kommet dere gjennom perioden og er på øsnket vekt så vil kroppen ha mindre behov for sukker, du blir fortere mett, du tar de små rette valgene i hverdagen mtp aktivitet, samtidig som du har et bevisst forhold til kaloririk mat.

Som dere kanskje har fått med dere så har jeg ikke postet et før bilde. Det kommer jeg heller ikke til å gjøre. Mitt mål er i kg. Jeg øsnker ikke å ha fokus på kropp. Som sagt tidligere så vet jeg av erfaring at jeg er godt innenfor normalen på fettprosent om jeg er 78kg. Jeg svømte i Skagerak i 45 timer uten våtdrakt da jeg var rundt 78kg….
Når det er sagt hva gjøre jeg når jeg nærmer meg målet? Jo, jeg tar en fettprosent måling, så kan jeg sammenligne den med vekta.
Jeg sier til meg selv at jeg skal ligge på 76-79kg, og innvilger meg, når det passer meg å spise hva jeg vil. Men jeg tviholder på mine sunne rutiner som en normal.
Og det er forskjellen på all slags slankekurer, når vi er kommet i mål, så er kostholdet vår endret. Og Blir jeg eksempelvis 80kg, ja da får jeg stramme inn litt i en uke eller to.

Å lykkes handler om å feile og prøve igjen. Derfor skal du gå på badevekta evt ta en fettprosentmåling jevnlig slik at du kan sette inn tiltak før du har lagt på deg mer du har satt som maks grense for tiltak, i mitt tilfelle 79kg.
Å lykkes med slankingen handler om å gjennompta sunne rutiner, selv om det gikk dårlig en stund, å slanke seg handler om å feile, den handler om å legge på seg en kilo eller to for så å gå ned igjen. Aldri, aldri, aldri gir du opp kampen, samme hvor mye du har sluntret unna så er det først når du slutter å feile at du har mislykkes.

FAILURE

FAILURE

FAILURE

FAILURE

FAILURE

IS NOT AN OPTION.

Tidligere innlegg om dette tema:
NYTTÅRSFORSETTET RØK ALLEREDE? FORTVIL IKKE, JEG HAR EN PLAN.
HVORDAN LYKKES MED SLANKINGEN? HER ER SVARET. (DEL 1.KOSTHOLD)
HVORDAN LYKKES MED SLANKINGEN? HER ER SVARET. (DEL 2. AKTIVITET)

Neste innlegg:
Hvordan lykkes med slankingen? Her er svaret. (Del 4. Min status – og hvorfor den er slik den er).

“Jeg er ingen slanke ekspert, jeg er ingen kostholds ekspert, jeg er ingen trenings ekspert.
MEN jeg er ekspert på å nå mine mål, uansett hvilket fagfelt jeg velger, her kommer mine tips!”

-Stian Vikra.

]]>
https://www.svomforlivet.no/hvordan-lykkes-med-slankingen-her-er-svaret-del-3-mental-innstilling/feed/ 0
Hvordan lykkes med slankingen? Her er svaret. (Del 2. Aktivitet) https://www.svomforlivet.no/hvordan-lykkes-med-slankingen-her-er-svaret-del-2-aktivitet/ https://www.svomforlivet.no/hvordan-lykkes-med-slankingen-her-er-svaret-del-2-aktivitet/#comments Sun, 18 Jan 2015 20:20:37 +0000 http://www.svomforlivet.no/?p=4036

Dette bildet postet jeg på Svøm for livet sin side på facebook 30. april 2014, ca. 3 måneder før jeg svømte over Skagerak.

 

For de av dere som sitter med hjerte i halsen og er nervøse for å motta aktivitet-/ treningstips av en som på det meste trente 42 timer i uka, vil jeg si en ting: «- Slapp av! Slanking handler ikke om å trene seg ihjel.»

Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen.  Jeg ønsker ikke å telle kalorier eller veie mat eller timer med trening for å holde vekta.
Når det er sagt er det greit å ha et forhold til hvor mye kalorier mat inneholde pr 100gram, noe som står på baksiden av alle produkter. Det er veldig enkelt å sammenligne med andre produkter.
Enkelt å greit –> velg produkter med mindre kalorier, så er mye gjort. Vi må ha et bevisst forhold til hva vi putter i oss.

NØKKELEN: BALANSE OG JUSTERING AV DAGENS KALORIINNTAK MED TRENING
Spiser du mat fra valgfri gruppa så må du kompensere med aktivitet, det er noe av det viktigste med trening, å ha balanse mellom inntak av «usunne» måltider og aktivitet, vil du unne deg pizza en dag så er ikke det forbudt, men ta deg en gåtur i tillegg, så kan pizzaen være lønn for strevet.
(Mer om kategorier i innlegget Hvordan lykkes med slankingen? Her er svaret. (Del 1. Kosthold))

Så hva mener jeg med aktivitet og hvorfor bruker jeg ikke ordet trening?

Det er to grunner til at jeg bruker ordet aktivitet og ikke ordet trening;

1. Du kan være aktiv uten tradisjonell trening.
For eksempel så er du aktiv når du jobber i mer eller mindre grad, du er aktiv når du går tur i stedet for å kjøre.
Du er aktiv når du går i trappene i stedet for heisen.
Det er det vi ønsker, det viktigste du gjør er de små valgene du tar i hverdagen, ta trappa!

2. Jeg ønsker ikke, hverken for meg selv eller de som følger bloggen, å anbefale et treningssregime som gjør at du er avhengig for å trene for å holde vekta etter at du er på idealvekta. Da skal vi ha gjort grep med kosthold og aktivitetsnivå slik at du slipper å trene urealistisk mye, men kun holde deg til 2-3 øktene i uka.
Slanking handler om kosthold, om å være ærlig og ikke minst bevisst på hva man spiser!

Hvorfor skal jeg øke aktivitetsnivået?

Slik jeg ser det er det tre grunner til at du skal øke aktivitetsnivået:

1. FORBRENNINGEN AV FETT
Hele poenget med slankingen er å forbrenne kalorier, men når vi spiser mindre vil forbrenningen gå ned.
Derfor vil jeg ikke bare anbefale at vi spiser mellommåltidene, men at vi også tar utfordringen om å øke aktiviteten i det daglige.

2. MENTAL HELSE – GLEDE
Dersom vi sammenligner oss med en hund…
Den blir ikke særlig fornøyd om den kun vaskes, mates og deretter kjøres i bil dit den skal!
Den vil gå tur, den vil være i aktivitet. Det vil du også!
Problemet til oss mennesker er at som oftest er vi ikke klar over at vi faktisk ønsker å være i aktivitet, før aktiviteten er over!
Da løser endorfinene og stoltheten ut! Du behøver ikke ha lyst til å være i aktivitet, det skal være en rutine. Motivasjonen kommer etterpå!

4. FYSISK HELSE
Dersom du klarer å øke aktivitetsnivået. Vil du få alle fordelene trening gir. Bedre kondisjon, sterkere skjelett… … …
Og ikke minst en bedre forbrenning som gir økt forbrenning av fett. Noe som igjen vil lette belastningen på skjelett og ledd.

For meg personlig er det tre store grunner til at jeg trener i forbindelse med min vektnedgang. Det hadde strengt tatt ikke vært nødvendig å trene for å gå ned i vekt, men jeg gjør det, som sagt, av disse tre grunnene;

1. Mental helse og fysisk helse
2. Kosthold, jeg kan kose meg fra tid til annen. (Lettere å komme i underskudd på dagens kalori inntak).
3. Raskere vektnedgang

Aktivitetslekse:

  1. Identifiser steder du kan gå trapper i stedet for heis og lignende små rutiner i hverdagen, som kan endres til det bedre.
  2. Gå en tur. Denne skal du gå i tiden fremover, ikke fordi d har lyst men fordi det er en rutine. noe du skal og bare må gjøre. (Dessuten brukes denne turen som kompensasjon for dager med for mye mat evt usunn mat)
  3. Valgfritt A eller B:
    A. Gå en tur 3 ganger i uka, minimum en time.
    B. Tren 3 ganger i uka. (yoga etc. teller ikke).

Grunnen til at dette kun ble et kort innlegg er at jeg ikke vil basere mine slanketips på aktivitet, det ville gjort at vekta kom like fort tilbake som den kom av!
Jeg vil at du skal endre rutiner i hverdagen på kost, aktivitet (småting i hverdagen) og sist men ikke minst måten du tenker på!

Måten du tenker på skal jeg skrive om i neste blogg innlegg;
«Hvordan lykkes med slankingen? Her er svaret. (Del 3. Mental innstilling)»

Tidligere innlegg;
Nyttårsforsettet røk? Fortvil ikke. Jeg har en plan.
Hvordan lykkes med slankingen? Her er svaret. (Del 1. Kosthold))

 

]]>
https://www.svomforlivet.no/hvordan-lykkes-med-slankingen-her-er-svaret-del-2-aktivitet/feed/ 0
Hvordan lykkes med slankingen? Her er svaret. (Del 1.Kosthold) https://www.svomforlivet.no/hvordan-lykkes-med-slankingen-her-er-svaret-del-1-kosthold/ https://www.svomforlivet.no/hvordan-lykkes-med-slankingen-her-er-svaret-del-1-kosthold/#comments Sun, 11 Jan 2015 14:45:46 +0000 http://www.svomforlivet.no/?p=4024

Slank deg med Stian Vikra først i verden til å svømme over Skagerak og tidligere marinejeger. Her vektlegges kosthold, aktivitet og ikke minst mental innstilling for å lykkes.

Som sagt så kommer jeg ikke til å basere min slanking på hverken ekstrem trening eller telling av kalorier.
Jeg vil basere meg på et kosthold som er enkelt å følge, samt utføre nok mosjon til at jeg har en god form og en god helse.
Selvfølgelig skal jeg trene mer om jeg vil, men mitt vekttap skal ikke baseres på mat-rutiner som gjør at jeg går opp i vekt om jeg ikke trener.
Derfor er kosholdsendringene mine, disse små endringene jeg gjør, ekstremt viktige.

Jeg har ikke tenkt å gå rundt å sulte. Jeg spiser 3 hovedmåltider og 2 mellom måltider (Hemmeligheten er størrelsen og ikke minst hva du putter i munnen).
Grunnen til at jeg har forenklet kostholdsprogrammet så mye som jeg har, er at min erfaring med å legge for mye bånd på folk vil føre til at de blir demotivert.
Ta for eksempel en som skal lære å svømme, dersom du sier alt han gjør feil, vil oppgaven føles uoverkommelig. Det er et velkjent fenomen at svømming er tyngre når du har fått et tips og svømmer med fokus på å endre teknikk, ikke er det spesielt gøy heller. Ta en ting om gangen, keep it stupid simple. Det ønsker jeg også med dette kostholds innlegget, de fleste av oss vet hva som gjør at vi legger på oss. Det handler om regel nummer en.

REGEL NUMMER EN.
«Kosthold handler om å være ærlig med seg selv! »
Etter at jeg svømte fra Norge til Danmark i sommer har jeg slappet av bevisst. De siste årene har krevd sitt og jeg nøt friheten med lite trening og mye god mat. Dette har vært e bevisst valg for å lade batteriene fysisk og psykisk.
Jeg har nå vært helt ærlig med meg selv å sett på hva mine største fiender er, da med tanke på å gå ned i vekt.

Mine fallgruver:
«Ting jeg vet er dårlig for mitt kosthold, som jeg gjør ofte. Det er her mye av slankingen ligger, rett og slett med en bevisstgjøring av hva som er dine fallgruver»

– Pizzahorn eller andre bakervarer til frokost (Starter du dagen dårlig har du en tendens til å avslutte den dårlig også!)
– McDonalds / Burger King
– Når jeg ser film blir det ofte pizza, chips, cola, snop…. (Sammen er de dynamitt……)
– Dårlig på frokost, fører til overspising senere

Videre har jeg kategorisert matvarer jeg spiser ofte, dette er en prosess som skjer i mitt hode, men siden jeg ble utfordret til å blogge om denne prosessen har jeg listet opp en del sv dem. Jeg vurderer kontinuerlig all mat etter prinsippet om de tre gruppene ikke, valgfritt og erstatninger.

IKKE;
Denne gruppen skal jeg ikke spise overhodet, fordi jeg vet det er ekstremt dårlig i kombinasjon med slanking.
(Mer om hvilken periode på mental trening).

– Chips
– Cola og annen brus
– Sjokolade
– Smågodt/snop

 

VALGFRITT (Risikomatvarer);
Denne gruppen kan jeg spise, men de skal helst byttes ut med erstatninger og salat. Jeg VET at dette er kaloririk mat og kan kreve mer aktivitet. (Mer i senere innlegg).

– Frosen pizza
– O´boy (sjokolademelk)
– Brød, rundstykker etc.
– Kjeks
– Poteter
– Ris
– Pasta
– Alkohol
– pizzahorn baker varer (min største fiende FROKOST)
– McDonalds Burger KIng
- Alt annet du vet er usunt er VALGFRITT.

ERSTATNINGER;
Dette er alternativer som jeg vet er sunnere enn det jeg vanligvis spiser. Det er viktig at du innstiller deg på at erstatningene «smaker godt» prøv å nyt dem, som du gjorde med eksempelvis cola, nyt Bris uten kalorier! (Mye er mentalt)

– Knekkebrød
– Frukt (mandariner, epler, pærer, honningmelon osv)
– Vann (Gjerne Bris med 0 kalorier i stedet for cola – kullsyre hjelper mot brus sug…)
– salat

 

Det første vi ar en tendens til å tenke når vi leser dette er wow! Skal jeg aldri mer drikke cola? Skal jeg aldri mer spise sjokolade. Jo! Det skal jeg!
(Mer om det i senere innlegg; Hvordan lykkes med slankingen? Her er svaret. (Del 3. Mental innstilling))

Dagens hjemmelekse;

1. Identifiser dine største fiender mot å lykkes
Det betyr at du skal skrive ned alle dine uvaner som jeg har gjort.
Dette for å skape en bevisstgjøring over at dette bør du ikke gjøre. Gjør du det må du kompensere. (Mer om kompensering i innlegg Hvordan lykkes med slankingen del 2. aktivitet).

2. List opp mat i IKKE, VALGFRITT og ERSTATNINGER.
Mine lister er basert på meg selv, hva jeg har valgt å ikke spise og hva jeg liker å bruke som erstatning. Det er viktig at du skaper din egen liste.
Valgfritt gruppa holder jeg meg stort sett unna for tiden.

Nå ser dere sikkert at jeg ikke gir noe kostholdsprogram og det er fordi jeg som sagt ikke ønsker å veie, måle og telle. Middagen lager jeg helst sunn, men det er totalbildet som teller! Start med å fjerne uvanene, ikke ta fra deg saus til middag eller lignende galskap :-)

3. Viktigst av alt, fortsatt;
HVER ENESTE GANG DU TENKER PÅ MÅLET;
se for deg at
DU HAR LYKKES!

FORRIGE INNLEGG: Nyttårsforsettet røk allerede? Fortvil ikke, jeg har en plan.
NESTE INNLEGG: Hvordan lykkes med slankingen? Her er svaret. (Del 2. Aktivitet)

“Jeg er ingen slanke ekspert, jeg er ingen kostholds ekspert, jeg er ingen trenings ekspert.
MEN jeg er ekspert på å nå mine mål, uansett hvilket fagfelt jeg velger, her kommer mine tips!”

-Stian Vikra.

]]>
https://www.svomforlivet.no/hvordan-lykkes-med-slankingen-her-er-svaret-del-1-kosthold/feed/ 0